Støtte til det grønne spejderarbejde i Stenløse gennem tiderne, af Egon Jensen i 2009.
Indlæg afholdt ved KFUM’s venners 20 års fødselsdag d. 3. februar 2009 ved Egon Jensen.
1964-72: Mit tidligste møde med ”De grønne” i Stenløse var i 1964. Den gang syntes der ikke at være anden støtte end det selvetablerede tropråd, som måtte ståbi både med råd og dåd, hvilket i praksis mest blev udmøntet i medhjælp ved det årlige fødselsdagsbord m. amerikansk lotteri på Sandbjergskolen. Senere fra 1967 opstillede vi hvert år i november måned tombola i Centret. Yderligere etablerede vi en Fødselsdagsforening, som bestod af forældre og venner, der lod sig tegne for et mindre beløb, som kunne opkræves på deres fødselsdag af en uniformeret spejder.
1972-73: Som tidligere beskrevet i mine erindringer var 1972 et begivenhedsrigt år. Nye enheder blev startet og De Grønne M/K -ere kunne flytte fra Præstegården ud til Bækholmhytten. Den var ret nedslidt og måtte renoveres ret gennemgribende. Det lykkedes med forældrehjælp og næsten på rekordtid, at få lavet nye borde, nye slagbænke, nye gardiner malet o. m.a. Forældregruppen som vist nok bestod af en ca 10-12 par var etableret og indgik i teamwork, som bl.a. var med til juletræsfældning (ca 4 kr/træ) og til det store 10 års jubilæum på Sandbjergskolen. Det var midt under oliekrisen. Der blev lukket ned for varmen kl 18 og vi måtte varme os med stearinlys. Nogle af forældrene etablerede sig i en bladredaktion, der stod for udgivelse af månedsbladet ”Grøntfoder”.
1973-85: I løbet af 1973 blev der oprettet en forening for forældre, som igennem en bestyrelse ville være koordineret med spejdergruppens behov for støtte. Bestyrelsen skulle hvert år lade sig vælge på et forældremøde og havde til formål at bistå spejdergruppen ved forskellige arrangementer og aktiviteter. Medlemmerne blev årligt opkrævet et mindre kontingent. Foreningen første navn var Spejdervenner, senere ændret til Forældre- og spejdervenner.
Gennem de følgende år blev der ydet et værdifuldt samarbejde med spejderne, ligesom foreningen arrangerede egne weekends m.v. Der blev sammentømret en tombola, som hvert år havde sin plads ved de store Sct. Hansfester. Det var i de år hvor spejdergruppen boomede med over 170 medlemmer. Overskuddet fra festerne blev brugt til fastelavnsfester m.v.
Foreningens medlemmer stillede sig også til rådighed med bilkørsel. Specielt kan nævnes et meget velorganiseret salg af landlotteri, som stort set dækkede hele Stenløse og Slagslunde området. Det foregik gerne over et par timer, hvor forældre i bil styrede en gruppe spejdere inden for planlagte geografiske områder. Efter udført arbejde mødtes man i hytten til kaffe og chokolade.
Spejderne led under stor pladsmangel og vi måtte derfor presse kommunen for at løse problemet med at gøre det muligt for os at investere i Bækholmhytten, der stadig var DDS’s ejendom, mens DDS kunne sidde frit på Maglevad og sideløbende måtte FDF heller ikke forbigås. Efter langvarige forhandlinger blev det ordnet på den måde at både Bækholm og Maglevad blev kommunale ejendomme, mens korpsene blev sikret ophold gennem langvarige brugerkontrakter.
Kort efter fik vi et lille vink om at et par af kommunens terapinbygninger ved Præstegårdsskolen var ledige. Vi lagde billet ind og fik i det tidlige efterår 1981 tilsagn om to pavilloner, hvor kommunen ville betale kloakering, flytte- og materiale-omkostninger, i alt ca 180.000 kr. I løbet af kort tid fik vi udfærdiget byggeplaner og budget. Der kan skrives lange historier om alle detaljerne, men først og fremmest skal forældres store indsats fremhæves. I løbet af 3 weekends blev kælderen under de to pavilloner støbt og bygningerne transporteret fra Præstegårdsskolen til deres nuværende plads. Aviserne skrev: Hvad kommunen var et år om at beslutte byggede spejderne på 3 uger. Byggesjakket blev senere tituleret Byggebanden og blev dekoreret med små badges. Byggeriet fortsatte med en mellembygning i 1983.
I 1979 var der et lille mellemspil med kommunen, hvor vi for at fremhæve hvilket enormt stort pladsbehov vi havde, fik vi godkendt opførelse af klanhytten. Den er jo ikke nogen skønhed, men var vel med til at fremme godkendelse af pavillonerne. Også ved det projekt var forældrene aktive.
Forældreforeningens bestyrelse virkede sideløbende med støtte til spejdernes øvrige aktiviteter, Sct. Hans, Fastelavn, sommerlejre m.v., men i 1985-86 kom der en nedgang i aktiviteterne og foreningen blev opløst. Dens formue ca 5000kr blev overført til spejdernes kasse, der stillede beløbet til rådighed for indkøb af køkkenservice til 50 personer.
De gamle bestyrelsesmedlemmer var dog ikke længere borte end at de på opfordring straks stillede op endnu en gang, da De Grønne fejrede 25 års jubilæet i november 1988 på Sandbjergskolen og serverede kaffe og sodavand til 400 deltagere. Hertil lavede de 32 lagkager.
I december samme år blev jeg kontaktet af personer fra Y-mens Club fra Frederikssund og Birkerød med henblik på at starte en lokalforening i Stenløse. Foreningen er internatonal, er en udløber af KFUM, arbejder på linje med Lion Club men har i sit formål mere sigte på at støtte kristent ungdomsarbejde. D.v.s her både FDF og KFUM. Jeg betingede mig dog at andre personer fra FDF-kredse ville føre an. Personerne blev fundet, men ”der kom ikke mere ud af det skind”.
På den anden side jeg havde fået en uprøvet kvindelig leder til at tage posten som gruppeleder imod at jeg var gruppeformand. Der var et stærkt behov for lederstøtte og tanken modnedes om at lave en backing gruppe for ledelsen af KFUM spejderne Stenløse/Slagslunde.
På et møde d. 3. februar 1989 fremlagde jeg mine tanker for Ole Mortensen, Flemming Andersen, Kurt Vikær, Helge Bang og Henry Frandsen. Jeg fik fuld tilslutning og indkaldte til første møde d. 28. februar, hvor forslag til vedtægter blev vedtaget. Sådan kom vi fra start. Vore første vedtægter fokuserede meget på lederstøtte, men har gradvist ændret sig. Vor første formålsparagraf lød:
I videste forstand støtte og styrke KFUM-Spejdernes arbejde i Stenløse kommune. Primært vil man til fordel for spejdergruppen medvirke i tiltag med henblik på stabilisering og og fremgang og især være målrettet for lederengagement og lederhvervning.
Meget sigende lød et af de første forslag til clubnavn: Entusiasterne. Det blev lidt mindre modigt og forpligtende ændret til KFUM’s venner i Stenløse og vort logo blev vedtaget 9. januar 1990.